NIEUWS

 

 

H

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                

Weer honderden containers overboord van containerreus Maersk


Het Deense containerschip ‘Maersk Eindhoven’ (13.568 teu) heeft woensdag tijdens een overtocht van Xiamen naar Los Angeles enkele honderden containers in zee verloren. De containerreus heeft intussen al rechtsomkeer gemaakt naar Azië.

          
            De 'Maersk Eindhoven' (13.568 teu) bij vertrek uit Antwerpen - © Stefan Verberckmoes
De 366 meter lange ‘Maersk Eindhoven’ vaart in de TP6/Pearl Service van het 2M Vessel Sharing Agreement van Maersk en MSC. Het schip was op 10 februari volledig beladen uit Xiamen vertrokken en was net voorbij Japan toen de scheepsmotor in zwaar weer uitviel en de containerreus een speelbal van de golven werd.
Maersk heeft het incident bevestigd en stelt dat er ‘een aantal’ containers overboord zijn gevallen. De Zwitserse partner MSC is veel duidelijker in de communicatie en stelt dat het om ‘enkele honderden’ containers gaat. Er wordt nu bekeken in welke Aziatische haven de schade aan lading en schip zal opgemeten worden. De scheepsmotor doet het intussen weer en deze donderdagochtend is de containerreus aan een snelheid van ruim vijftien knopen terug naar de Far East aan het varen.
Zusterschip
De ‘Maersk Eindhoven’ is een zusterschip van de ‘Maersk Essen’, die eerder dit jaar al op een trip van Xiamen naar Los Angeles zo’n 750 containers overboord zag gaan. Bij de opruimingswerken in de Mexicaanse haven Lazaro Cardenas is al gebleken dat ongeveer 350 van de verloren containers van MSC waren en dat nog eens 79 boxen van de rederij uit Genève beschadigd zijn door het omvallen van de stacks.
De containerrederijen hebben deze winter al uitzonderlijk veel lading in zee verloren. Het zwaarste incident was dat van de ‘ONE Apus’ (14.052 teu), die 1.816 containers overboord zag slaan en intussen al bijna anderhalve maand in Kobe ligt om de ingestorte stacks te lossen.
Ikea
Er waren ook kleinere incidenten met onder andere het verlies van 41 lege containers van de ‘MSC Aries’ op 29 januari. De ‘Ever Liberal’ (9.466 teu) van Evergreen verloor op oudejaarsavond 36 containers in zee en 21 andere boxen raakten aan dek beschadigd. De door Zim gehuurde ‘E.R. Tianping’ (8.204 teu) verloor deze winter op de trans-Pacific 76 containers in zee.
Het Amerikaanse nieuwsmedium Freightwaves heeft uitgezocht wat voor soort lading de TP6/Pearl Service van Maersk en MSC zoal vervoert tussen de Far East en de Verenigde Staten. De belangrijkste commodities aan boord zijn meubels, huishoudapparaten, elektronica, keukengerei en speelgoed. Bij de belangrijkste gebruikers van de dienst vinden we verladers als Ikea, Amazon, Adidas en Hasbro, en uiteraard ook grote expediteurs als DHL, C.H. Robinson, DB Schenker of Kuehne+Nagel.
Stefan Verberckmoes