NIEUWS

 

 

H

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                            

Studenten Zeevaartschool terug in Antwerpen na coronaveilige zeestage


De studenten van de Antwerpse Hogere Zeevaartschool zetten deze vrijdagochtend voet aan wal op de nieuwe cruiseterminal bij het Antwerpse Steen. Ze keerden terug van een maand stage op zee. Een huzarenstukje in coronatijden.

              
Opleidingsschip 'Dar Mlodzezy' meert aan in Antwerpen - © Gersom Brussaard
De zeestage is een vast onderdeel van de opleiding aan de Hogere Zeevaartschool. De studenten van het eerste jaar gaan een maand aan boord van het Poolse opleidingsschip 'Dar Mlodzezy' om kennis te maken met de praktijk van het varende leven.  


Huzarenstukje

Dat de expeditie dit jaar is kunnen doorgaan, is een huzarenstukje. 170 studenten coronaproof de zee op sturen, vraagt wel wat voorbereiding. "Een week voor vertrek gingen alle deelnemende studenten in quarantaine. Ze ondergingen tweemaal een coronatest in het testdorp op Park Spoor-Oost en alleen wie twee negatieve testen kon voorleggen, mocht vertrekken", zegt Rowan Van Scharen, directeur van de Hogere Zeevaartschool. "We hebben goed samengewerkt met verschillende diensten – waaronder de FOD Volksgezondheid, de Stad Antwerpen, loodsen en Mediport – om de stage mogelijk te maken. Vandaag zijn de studenten veilig en zonder incidenten weer in Antwerpen, na een reis die hen vanuit Polen tot voorbij de kust van Engeland bracht. Uitstappen in een haven was er in deze omstandigheden niet bij. Ze hebben een maand lang één bubbel gevormd." 


Ook een onderzoeksschip

Naast 'Den Dar' meerde ook het onderzoeksschip 'Horyzont' aan in Antwerpen. Aan boord de studenten die vorig jaar hun zeestage geanulleerd zagen door de toen net uitgebroken coronapandemie. De 'Horyzont' zette koers naar Marokko.


Livestream
De directie van de Zeevaartschool wachtte de studenten deze vrijdagochtend op in aanwezigheid van Antwerps schepen voor Openbare Werken Koen Kennis (N-VA). De opvaart van de 'Dar Mlodzezy' was ook via livestream te volgen. 

Michiel Leen