NIEUWS

 

 

H

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                

Euronav bestelt twee nieuwe reuzentankers, derde in optie


De Antwerpse tankerrederij Euronav zet verder in op de vernieuwing van zijn vloot en kocht twee nieuwe VLCC's (very large crude carriers) van het type 'eco' aan. Het duo zal klaar zijn om op lng te kunnen varen. Een derde tanker staat onder optie.

          

Milieuvriendelijke supertanker 'Doris' van Euronav - © Euronav
Euronav bestelde de twee Suezmaxen van 300.000 dwt bij de Zuid-Koreaanse scheepsbouwer Hyundai Samho Heavy Industries (HSHI) voor een bedrag van 186 miljoen dollar. Het eerste schip wordt opgeleverd in het vierde kwartaal van 2022 en het andere het eerste kwartaal van 2023. Ook heeft Euronav de optie genomen op een derde nieuwbouwschip voor oplevering in het tweede kwartaal van 2023. 


Ammoniak

Het mileuvriendelijke duo is zuiniger dan de schepen die ze zullen vervangen en zal worden uitgerust met scrubbers en een ballastwaterbehandelingssysteem. Ook werkt de rederij nauw samen met de werf en de classificatiemaatschappij Lloyd's Register om beide schepen ‘Ammonia Ready’ te maken met de mogelijkheid om de CO2-uitstoot tot nul terug te brengen. 

Hugo De Stoop, CEO van Euronav: “Euronav erkent zijn verantwoordelijkheid en ondersteunt innovatie in de decarbonisatie van het olietransport. Deze schepen bieden de mogelijkheid om omgebouwd te worden om lng of ammoniak als toekomstige lage-emissiebrandstofbron te gebruiken. Aangezien dergelijke activa niet zijn terug te vinden op de tweedehandsmarkt en met de stijgende staalprijzen en beperkingen van de werfcapaciteit tot 2024 in het achterhoofd, wilden we de kans grijpen om de vloot te verjongen."

 

Doris, Dickens, Delos en Diodurus

Begin februari 2021 kocht Euronav nog twee eco-Suezmax nieuwbouwschepen aan bij de Daehen scheepswerf in Zuid-Korea. 'Doris' en 'Dickens' worden in 2021 in de vaart genomen en zullen de zusterschepen 'Delos' en Diodorus' vervoegen. In april 2021 sloot Euronav ook een 'duurzame' kredietlijn van 80 miljoen euro af met voorwaarden die zijn gelinkt aan de vergroening van de tankervloot. 
Julie Desmet