NIEUWS

 

 

H

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                          

Lichtschip 'Westhinder III' vereerd en beschermd als erfgoed (+video)


De Vlaamse overheid kende het lichtschip 'Westhinder III' het statuut van Beschermd Varend Erfgoed toe. In maart 2022 wordt het monument aan de Antwerpse Droogdokkensite opengesteld voor het grote publiek.


'Westhinder III' krijgt statuut van Beschermd Varend Erfgoed - © Julie Desmet
Het knalrode lichtschip ‘Westhinder III’ lag jarenlang in het Bonapartedok en werd gered van de sloop. De private stichting MPM (Maritiem Patrimonium) ontfermde zich over de restauratie in het Droogdokkenpark aan de ingang van de oude stadshaven.


Lichtbaken

Sinds 1864 heeft België lichtschepen uitgezet voor de Belgische kust om de beveiligde doorvaart van zeeschepen naar de havens van Antwerpen en Rotterdam op het drukbevaarde Noordzeekanaal te verzekeren. De lichtbakens voeren op kop als referentiepunt bij duisternis in volle zee. De 'Westhinder III' is de laatste uit een reeks van drie lichters en werd gebouwd in 1950 in Oostende. In 1992 werd het schip uit de vaart genomen. Het is het enige Belgische lichtschip dat zich nog in oorspronkelijke staat bevindt.

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (derde van links op foto) kende het certificaat van Beschermd Varend Erfgoed aan Luc Hofkens (uiterst rechts), voorzitter van MPM (die eigenaar is van de lichter), toe. "Handel heeft altijd in onze genen gezeten en daar hebben we heel wat rijkdom en welvaart uit gehaald", vertelt hij. "De 'Westhinder III' vertelt het verhaal over onze welvaart in Vlaanderen en welke rol wij spelen in Europa. Het verhaal van onze identiteit zorgt ervoor dat we bakens hebben en dat we weten waar we sterk in zijn als Vlamingen."


Opnieuw tot leven

“De verleden tijd mag geen vergeten tijd worden”, vult Hofkens aan. “De jonge generatie weet amper nog hoe het vroeger ging om per schip Antwerpen veilig te bereiken zonder digitale ondersteuning. We gaan de vele avonturen en scheepsverhalen opnieuw tot leven brengen.”


Buzz

Watererfgoed Vlaanderen heeft een duidelijke visie over de invulling van de Droogdokkensite en wil de industriële erfgoedsite omvormen tot een waardevolle belevingsomgeving voor het publiek. 

Burgemeester Bart De Wever (tweede van links): “De maritieme sector heeft onze stad al zo veel eeuwen welvaart gebracht. Mijn illustere voorganger Craeybeckx zei: 'Als je de wereld wil zien, dan steek ik mijn hand in het water van de Schelde'. Dat is zo en blijft zo. De inzet van alle vrijwilligers zorgt ervoor dat deze site een nieuw leven krijgt. Er hangt hier een zekere 'buzz'. Toen mijn negentienjarige zoon op een zaterdagavond de avondklok niet respecteerde en thuiskwam, stond hij aan de grond genageld. Hij zei: 'Ik kom van de Droogdokken, papa'. Toen was alles gepardoneerd", lacht De Wever. "De Droogdokkensite moet een thuis en uitvalsbasis worden voor het maritiem erfgoed en nog veel meer dan dat. We hebben langs alle kanten budgetten bij elkaar geschraapt, de komende jaren staat het hier te gebeuren."

‘Founding father’ van MPM Jean-Jacques Westerlund en havenschepen Annick De Ridder konden niet aanwezig zijn bij de plechtigheid wegens coronaquarantaine.

Gegidste bezoeken zijn mogelijk vanaf 25 maart 2022.

V.l.n.r. op de foto: Vlaams minister-president Jan Jambon, Antwerps burgemeester Bart De Wever, Vlaams Minster van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele en voorzitter van MPM  Luc Hofkens
Hieronder ziet u een video van de doop van de 'Westhinder III' als Varend Erfgoed. 

https://youtu.be/IWJYRyES2io

 

Julie Desmet