NIEUWS

 

 

H

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                               

CMB en Bocimar vrijuit in dossier 'milieumisdrijf scheepssloop'


De rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen meent dat rederij CMB en dochter Bocimar zich niet schuldig hebben gemaakt aan milieumisdrijven bij het verschroten van het schip 'Mineral Water'. Dat gebeurde op een werf in Bangladesh.

  
Scheepssloop Alang - © ECSA
De bal ging in 2016 aan het rollen. Volgens de ngo Shipbreaking Platform maakte rederij CMB zich schuldig aan een milieumisdrijf door het afgedankte vrachtschip 'Mineral Water' van dochter Bocimar, te laten slopen op een breekwerf in Bangladesh. Volgens de ngo ging de rederij daarbij haar boekje te buiten door een 'cash buyer' in te zetten als tussenpersoon. Die 'cash buyer' zou het schip onder de vlag van belastingparadijs Niue laten slopen. Zo zou de rederij de strenge Europese sloopeisen ontlopen. De zaak kwam eind mei voor de rechter, en de rechtbank van Eerste Aanleg kwam vanochtend tot een verdict. De rechtbank concludeert dat de rederij niet schuldig is aan een milieumisdrijf. 


Niet in Europese territoriale wateren

De advocaten van CMB hadden aangehaald dat de 'Mineral Water' zich op het moment van de beslissing tot sloop niet in Europese territoriale wateren bevond. Bovendien waren de Europese regels rond scheepssloop op dat moment nog niet zo stringent. (In 2019 werden de regels voor het slopen van Europese schepen nog verstrengd, red.) 

De rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen is nu van mening dat er niets onrechtmatigs is gebeurd. Tom Bauwens, een van de advocaten van CMB, heeft het tegenover de Mediahuiskranten over 'een terechte beslissing’.

Ngo Shipbreaking Platform reageert afwachtend. "We willen het officiële vonnis eerst grondig bestuderen en wachten af of er een beroepsprocedure komt", zegt woordvoerder Nicola Mulinaris. 

Rederij CMB reageert bij monde van CEO Alexander Saverys: “Wij hebben kennis genomen van de vrijspraak inzake de verkoop van de 'Mineral Water'. Het verheugt ons dat de rechtbank de stelling volgt die wij van meet af aan hebben aangenomen, namelijk dat alle toepasselijke reglementering werd geëerbiedigd.” 


Michiel Leen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ajxmenu1