NIEUWS

 

 

H

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                          

Jean-Jacques Westerlund (Watererfgoed Vlaanderen) overledenDe Antwerpse maritieme community rouwt om Jean-Jacques Westerlund. De voormalige haventopman en investeerder overleed gisteren onverwacht, meldt Watererfgoed Vlaanderen, de erfgoedvereniging waarvan hij de voorzitter was.


Jean-Jacques Westerlund
Het overlijden van Jean-Jacques Westerlund komt als een verrassing voor de Antwerpse scheepvaartcommunity. De 74-jarige oud-topman van het gelijknamige stuwadoorsbedrijf was nog steeds erg actief in het verenigingsleven, vooral dan als voorzitter van Watererfgoed Vlaanderen. Guy Huyghe, voorzitter van de Vrienden van het Scheepvaartmuseum, schetst een portret van de overledene.

"Jean-Jacques bouwde het stuwadoorsbedrijf van zijn vader uit tot een van de grootste Europese spelers in de overslag van hout- en papierproducten. Nadat de Westerlundgroep rond 2006 opging in Euroports, ging Jean-Jacques zich toeleggen op andere activiteiten. Hij had altijd al een levendige interesse in Watererfgoed. Zo bezat hij een prachtig gerestaureerd scheepje, de 'Marisel', en een zeiljacht waarmee hij ook de Caraïben en de Côte d'Azur aandeed. Veel mensen zijn bij hem te gast geweest op dat jacht, want hij was een zeer gastvrij man."

Jarenlang was Westerlund voorzitter van de havenpatroonsorganisatie AGHA (Antwerpse Gemeenschap van de Haven), later omgedoopt tot Alfaport. Hij was ook nog consul-generaal van Zweden. 

Westerlund zat in de raad van bestuur van de Vrienden van het Scheepvaartmuseum en was een van de initiatiefnemers die de belangenvereniging 'Watererfgoed Vlaanderen' nieuw leven inblies. "We zeiden destijds: 'zou dat niets voor jou zijn, Jean-Jacques, met al die presentaties en contacten op het hoogste beleidsniveau?' Hij kweet zich met groot enthousiasme van die taak. En, mogen we niet vergeten, ook in financiële zin droeg hij bij." 


Ongebreideld optimisme

De 74-jarige Westerlund kampte volgens Huyghe sinds augustus met gezondheidsproblemen. Niettemin komt zijn overlijden onverwacht. 

Ook Watererfgoed Vlaanderen reageert: "We moeten jullie, jammer genoeg, het droevige nieuws melden dat onze voorzitter, Jean-Jacques Westerlund, gisterennamiddag thuis is overleden. Niet alleen Watererfgoed Vlaanderen, maar talloze andere verenigingen verliezen een charmante, begeesterende bezieler van watergebonden erfgoed. We gaan Jean-Jacques met zijn talloze ideeën en zijn ongebreideld optimisme erg missen."


Michiel Leen

 

                                                                                    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ajxmenu1