Exmar boekt topresultaten voor 2022
De Antwerpse gastankerrederij Exmar boekte een enorme sprong in zijn nettoresultaten voor 2022: 320,3 miljoen dollar, tegenover slechts 11,6 miljoen dollar in 2021. Vooral de verkoop van de ‘Tango FLNG’ en de charterinkomsten verhoogden het rendement.
Exmar boekte in 2022 een aanzienlijke inkomensstijging door de verkoop en verhuur van infrastructuur en scheepvaartactiva. Exmar verkocht zijn drijvende lng-fabriek ‘Tango FLNG’ aan Eni in augustus 2022 waardoor het bedrijf al zijn schulden kon afbetalen. De meerwaarde van die verkoop leverde maar liefst 315,7 miljoen dollar op. De opname van Bexco sinds november 2022 in de consolidatiekring leverde 3,5 miljoen dollar winst op.
VLGC
De inkomsten stegen in 2022 met 7,4 miljoen tot 155,6 miljoen dollar, mede als gevolg van het feit dat de twee nieuwbouwschepen ‘Flanders Innovation’ en ‘Flanders Pioneer’ toen een volledig jaar opereerden. Ook de very large gas carrier (VLGC) ‘BW Tokyo’ presteerde goed in de VLGC-pool in de loop van 2022 dankzij de hogere vrachttarieven.
Sanctie op Russisch gas
Door de inkrimping van raffinaderijen en de vernietiging van de vraag in het Verre Oosten kwamen de scheepvaarttarieven onder druk te staan. In Europa zorgde de sanctie op Russische lpg (liquified petroleum gas) voor een hoge vraag in de Europese energiemarkt, wat resulteerde in meer tonkilometers voor Exmar.
Ook de tewerkstelling van het drijvende hervergassingsschip ‘FSRU Eemshaven LNG’ (voorheen gekend als de ‘FSRU S188’), hogere licentie- en engineering-inkomsten uit verschillende projecten en de ondertekening van een tienjarige charterovereenkomst met Eni voor de lng-tanker ‘Excalibur’ dreven de resultaten verder omhoog.
Veelbelovend vooruitzicht
De vooruitzichten voor 2023 zijn veelbelovend met een verwachte toename van de productie en export van lpg. In maart 2023 bestelde Exmar twee bijkomende MGC’s (midsize gas carriers) met een capaciteit van 46.000 m3. De carrier onderzoekt de mogelijkheid om die schepen uit te rusten met dual-fuel-ammoniakaandrijving. Het zouden de eerste diepzeeschepen ter wereld zijn die op ammoniak varen en dus bijna geen CO2 uitstoten.
Privatisering
Begin april 2023 maakte Nicolas Saverys, grootaandeelhouder van Exmar en voorzitter van de raad van bestuur, bekend dat hij Exmar van de beurs wil halen en wil omvormen tot een privaat bedrijf. Saverex, de holdingvennootschap van Saverys, bracht een vrijwillig en voorwaardelijk overnamebod in contanten uit van 12,10 euro per aandeel Exmar