NIEUWS

 

 

H

 

 

 

 

                                                                                                                                                            

Nog geen ban op Russisch gas: helft lng Zeebrugge uit Rusland

Bart Meyvis
Er is voorlopig nog altijd geen sprake van een Europese ban op Russisch gas. Maar liefst 51% van het vloeibaar gemaakt aardgas (lng) dat in 2023 per tankschip aankwam in Zeebrugge, blijkt afkomstig te zijn uit Rusland.

Bij Fluxys in Zeebrugge werd in 2023 zo’n 165 terawattuur (TWh) aan lng gelost. Iets meer dan de helft daarvan is afkomstig uit Rusland. Van de overige percentages haalt Fluxys zo’n 29% van het lng uit Qatar en nog eens 15% uit de Verenigde Staten. Een aanzienlijk deel van het Russische lng dat in Zeebrugge aankomt, is bestemd voor overslag en vertrekt onmiddellijk per schip naar andere bestemmingen. Dat meldt de federale overheidsdienst Economie. Van een echte ban op Russisch gas is er dus nog steeds geen sprake.

Fluxys bevestigt de cijfers. “Vorig jaar werden er in totaal een 215-tal lng-schepen gelost in Zeebrugge”, zegt Tim De Vil, woordvoerder van Fluxys. “75 schepen vertrokken meteen naar andere bestemmingen. Een aanzienlijk deel daarvan gaat met kleinere schepen naar Scandinavische havens waar grote lng-tankers niet binnen kunnen. Daarnaast gaat een groot gedeelte richting Azië, voornamelijk naar China. Naast tankers vertrekken vanuit Zeebrugge ook heel wat lng-bunkerschepen en kleinere coasters.”

 

Verandering in gasstromen

In april 2014 tekenden het Siberische Yamal LNG en Fluxys een langetermijncontract van 20 jaar voor de overslag van maximaal 8 miljoen ton lng per jaar via de haven van Zeebrugge. Yamal LNG brengt tijdens de arctische zomer het vloeibare aardgas zelf via de Noordelijke zeeroute naar de markten in Azië en de Stille Oceaan met ijsbrekergastankers. In de winter is die route geblokkeerd en varen de gastankers naar Zeebrugge, waar Fluxys het gas overslaat naar kleinere lng-schepen om zo Azië te bereiken via het Suezkanaal.

Sinds oktober 2021 is als gevolg van de daling van de Russische gasinvoer in Europa, een verandering zichtbaar in de gasstromen op Belgisch niveau. Terwijl het gas vroeger voornamelijk van het noorden naar het zuiden stroomde, van Noorwegen en Nederland naar Frankrijk, gaan de stromen nu van west naar oost: van Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk (lng-terminal Duinkerken) en de lng-terminal van Zeebrugge naar Duitsland en Nederland. Ook de hoeveelheid gas die door België stroomt, is aanzienlijk toegenomen.
Uit cijfers van Fluxys blijkt dat België vorig jaar meer dan dubbel zoveel gas dan het zelf verbruikte (357 TWh), uitvoerde naar andere landen. Duitsland, dat op dit moment zelf niet over een lng-terminal beschikt, is met 212 TWh de grootste afnemer. Het totale gasverbruik daalde vorig jaar tot 152,1 TWh. Dat is het laagste niveau sinds 1997.

 

Gasafhankelijkheid afbouwen

Een paar maanden geleden vroegen een twintigtal Oekraïense en Belgische organisaties samen met Bond Beter Leefmilieu nog een verbod op de overslag van Russisch gas in Europese havens. Ze eisten ook dringende stappen om de gasafhankelijkheid van Rusland verder af te bouwen.

                                                                              

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ajxmenu1