NIEUWS

 

 

H

 

 

 

 

                                                                                                                                                                      

KBRV trapt bewustzijnscampagne af met gigantische opblaaswalvis

 

              
                               Levensgrote replica van de blauwe vinvis ‘Star’ © Hélène Smidt

 

De Koninklijke Belgische Reders Vereniging (KBRV) plaatste een opblaasbare walvis van zo’n 26 meter voor het Antwerpse Centraal Station. Met de actie vraagt de KBRV aandacht voor onbedoelde aanvaringen tussen schepen en walvissen.

De KBRV wil niet alleen de organisatie WhaleeGuardians ondersteunen, tegelijk pakt ze ook uit met aanbevelingen voor de scheepvaart om aanvaringen met walvissen te vermijden. Aanvaringen met schepen, ook wel ‘ship strikes’ genoemd, zijn immers een van de grootste bekende bedreigingen voor walvissen.
De KBRV wil met de campagne #MakeWayForWhales bewustzijn creëren en kijken wat de scheepvaartindustrie kan bijdragen om deze onbedoelde aanvaringen (niemand treft uiteindelijk schuld) te voorkomen.
Om deze ‘ship strikes’ onder de aandacht te brengen werd op donderdagmiddag 13 juni 2024 een reusachtige replica van een blauwe vinvis geplaatst pal voor de ingang van het Antwerpse Centraal Station wat alvast erg veel bekijks opleverde van de vele passanten, pendelaars en bezoekers van de Plug and Play Maritime Expo vlakbij.

Een van de aanbevelingen binnen de campagne van de KBRV is een voorstel om walvisdetectiedatabases te integreren in scheepsnavigatiesoftware. Op die manier kunnen bijvoorbeeld stuurlui een waarschuwing ontvangen wanneer er zich mogelijk walvispopulaties in de buurt van het schip bevinden. Op die manier zou het schip kunnen opteren voor een alternatieve route of vaart kunnen minderen. De Antwerpse specialist in digitale cartografie, Bogerd Martin, werkte hieromtrent al een eerste ‘proof of concept’ uit.

 

Walvisbewust

Voorts wil de KBRV bemanningsleden aan boord van schepen ‘walvisbewust’ maken. Zo heeft onder andere de World Cetacean Alliance een online training opgezet om de impact van scheepsaanvaringen en bootverstoringen op walvisachtigen te beperken. De World Cetacean Alliance is het grootste partnerschap ter wereld voor het behoud van leven in zee. De alliantie werkt wereldwijd samen met meer dan 100 partners in 35 landen over de hele wereld om walvissen, dolfijnen, bruinvissen en hun leefgebieden te helpen beschermen.
Ook roept de KBRV rederijen op om het voorbeeld van de Antwerpse rederij Cobelfret NV te volgen. Cobelfret NV is een actief lid van de organisatie WhaleGuardians. Sveto Todorov, head of Handy Operations bij Cobelfret NV, geeft zo onder meer specifieke instructies aan kapiteins om de veiligheid van de zeereuzen te garanderen. Tenslotte stelt de KBRV voor om onder andere  walvisspecifieke clausules laten opnemen in commerciële overeenkomsten.

 

Europese tournee

Met de actie in Antwerpen is meteen ook de aftrap gegeven van een hele Europese tour die de opblaaswalvis ‘Star’ vanaf nu zal gaan maken. Dit najaar keert de walvis alvast terug naar ons land voor de regionale beschermingsconferentie van IUCN (een organisatie die ijvert voor natuurbehoud) in Brugge.

                                                                    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ajxmenu1