NIEUWS

 

 

H

 

 

 

 

                                                                                                                                                                           

Nicolas Saverys slaagt er niet in Exmar van de beurs te halen

 

          
Lng-tanker ‘Excalibur’ van Antwerpse rederij Exmar
Nicolas Saverys heeft met een tweede biedronde onvoldoende aandeelhouders weten te overtuigen om de Antwerpse gastankerrederij Exmar te privatiseren. Saverys controleert nu 83,76% van de aandelen, wat te weinig is om een uitrookbod te doen.

Nicolas Saverys, vertegenwoordiger van de holdingvennootschap Saverex en voorzitter van de raad van bestuur van Exmar, slaagt er niet in om Exmar in te lijven. Begin april 2023 maakte hij bekend dat hij Exmar van de beurs wil halen en wil omvormen tot een privaat bedrijf. Om een uitrookbod te beginnen, is 95% van de aandelen vereist.

Op 7 juni lanceerde Saverys met zijn vehikel Saverex een uitkoopbod van 11,10 euro per aandeel Exmar, waarmee hij iets meer dan de helft van de minderheidsaandeelhouders kon overtuigen. Inclusief de aandelen die Saverys en Exmar zelf aanhouden, kreeg de ondernemer de controle over bijna 78% van de uitstaande aandelen, wat ruim onder de 95% was om een delisting te forceren.

Saverys gooide de handdoek niet in de ring en lanceerde eind augustus een tweede biedronde. Die liep tegen dezelfde voorwaarden als de eerste biedronde: 11,10 euro per aandeel. Hij meende dat de prijs “een adequate weerspiegeling is van de reële waarde van de doelvennootschap.” 

 

Erekwestie

Dat breekt hem nu zuur op. Veel kleine beleggers verzetten zich tegen dat bod wegens te karig. “Het is voor Nicolas Saverys een erekwestie geworden”, zegt Bart Goemaere, uitgever van Beurstips op de forumpagina van Eurobench. “Het was een domme zet om het bod niet te verhogen”, zegt hij. “Een verhoging met 2 tot 3 euro zou Exmar 60 tot 90 miljoen euro kosten. Dan zou Saverys zijn slag thuishalen. Sioen (een textielspecialist die in 2021 van de beurs wegtrok, red.) moest destijds geld lenen om het bod te verhogen. Exmar heeft de cash gewoon liggen.”

Openbaar
Saverys kan zich nog altijd wenden tot de Belgische beurswaakhond FSMA en de beursuitbater Euronext met het verzoek Exmar te verhuizen van de continumarkt naar de openbare veilingen. Die kans lijkt klein aangezien het niet botert tussen beide partijen. De beurstoezichthouder diende recent een klacht in bij het parket over een persoonlijke brief die Exmar naar zijn aandeelhouders stuurde om hen te overtuigen hun aandelen te verkopen aan Saverex. Daarin werd de indruk gewekt dat ze geen andere keuze hadden dan hun stukken aan te bieden.
Nicolas Saverys houdt op dit moment 83,76% van de uitstaande aandelen Exmar in handen. Wie ingegaan is op het bod, zal op maandag 2 oktober worden uitbetaald.

                                                               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ajxmenu1