NIEUWS

 

 

H

 

 

 

 

                                                                                                                                                                

Scheepvaartgroep CMB trekt stekker uit Maritieme Campus in Antwerpen


Julie Desmet

Maritime Campus Antwerp (MCA) van de Antwerpse scheepvaartgroep CMB komt er niet. Er werd even geopperd om de campus met watergebonden activiteiten aan de D’Herbouvillekaai te bouwen, maar ook die plannen zijn afgeschoten.

Topman Alexander Saverys van CMB lanceerde het plan voor een Maritieme Campus Antwerpen (MCA) in mei 2019. De campus zou worden gebouwd op de BP-site langs de Schelde, ook gekend als het vroegere Petroleum Zuid. Die werd opgekocht door Reslea, de vastgoedpoot van CMB. De maritieme campus langs de Schelde moest zich op termijn ontplooien tot het zenuwcentrum voor innovatieve projecten rond de brede maritieme industrie in Europa.

Maatschappelijk protest

Het project botste op hevige weerstand bij de milieuorganisaties die het ambitieuze architecturale bouwproject op de BP-site, vlak bij het beschermde natuurgebied de Hobokense Polder, onaanvaardbaar vonden. “‘Al is de site zelf geen natuurgebied, ze is wel voor 80% begrensd door natuurgebied. De hinder van de industriële activiteiten en de sterk toegenomen verkeersstroom zullen ver in het natuurgebied waarneembaar zijn. De geplande hoogbouw zal via licht- en lawaaihinder een zeer grote belasting betekenen voor dit erkende natuurgebied. Daarbij worden volgens ons regels overtreden betreffende de wetgeving op natuur en ruimtelijke ordening”, klonk het onder meer bij Natuurpunt Hobokense Polder vzw. Dat leidde in 2020 tot een hevige strijd, met een procedureslag, acties, een vernieuwde aanvraag en campagnes met bezwaarschriften.

In november 2021 verleende het college van Burgemeester en Schepenen van de stad Antwerpen dan toch een vergunning voor de bouw van de Maritieme Campus. Natuurpunt Hobokense Polder maakte toen gebruik van zijn beroepsrecht bij de Provincie Antwerpen. Ook Bond Beter Leefmilieu tekende beroep aan. In mei 2022 kreeg CMB dan toch groen licht en werd een omgevingsvergunning toegekend. Natuurpunt liet het daar niet bij en tekende opnieuw beroep aan, nu bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

 

Alternatieve locatie

De Stad Antwerpen schoof daarna een nieuwe locatie aan de Herbouvillekaai, dichter bij de stad, als alternatief naar voren. Ze lanceerde een ruimtelijk ontwerpend onderzoek naar hoe de voormalige BP-site in het zuiden van de stad en de zone voor stedelijke activiteiten naast het Blue Gate-bedrijventerrein aan de D’Herbouvillekaai het best kon worden ingevuld.

 

Niet wachten op trage besluitvorming

In mei 2023 vernietigde de Raad de omgevingsvergunning. De Raad willigde daarmee het beroep in dat door twee milieuorganisaties werd ingesteld. Na de uitspraak van de Raad overwoog CMB een beroep bij de Raad van State, maar zag op tegen het feit dat dit vijf jaar kan duren. Ook werd het ruimtelijke kader door de Stad niet herbekeken. CMB heeft daarom beslist af te zien van een jarenlange procedure en zal het MCA-project niet in Antwerpen realiseren. “Zij waren akkoord met een alternatieve locatie, maar wensen niet meer op de trage besluitvorming van de stad te wachten”, staat te lezen op de website van Natuurpunt Hobokense Polder.

CMB wachtte lang op de stad, was bereid tot grondruil, maar de stad beweegt niet

“CMB heeft al lang geleden samengezeten met Stad Antwerpen voor alternatieven. Zij stonden open voor een andere locatie, als ze die geschikt vonden. Voor de zone voor stedelijke activiteiten is nog altijd geen ruimtelijke visie ontwikkeld. CMB wachtte lang op de stad, was bereid tot grondruil, maar de stad beweegt niet”, staat te lezen in het verslag over een overleg tussen CMB/Reslea en Natuurpunt.

 

Kleinschalige projecten

De BP-site blijft wel in het patrimonium van CMB in de hoop op een latere RUP-wijziging. “De site zal voorlopig met kleinschalige projecten worden ingevuld, waartegen we op industriegrond geen bezwaar kunnen hebben”, meldt Natuurpunt Hobokense Polder. Katrien Henin, woordvoerder van CMB, bevestigt het nieuws: “De bouwvergunning is inderdaad nietig verklaard. De initiële plannen kunnen niet worden uitgevoerd. We blijven in dialoog met alle betrokken instanties om te bekijken welke projecten we daar wel kunnen realiseren.”

Ondanks het feit dat de fysieke campus er niet komt, brengt CMB wel al veel expertise samen in de Maritieme Citycampus in het hoofdkantoor van CMB aan de Gerlachekaai in Antwerpen.

                                                                          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ajxmenu1